menu

Hans Boshart

Hans Boshart neemt enthousiast de telefoon op. Helaas zijn we door corona genoodzaakt om te videobellen. Dus geen interview thuis op de bank bij Hans. Wel is zijn dochter Sylvia erbij. 

Blij met mijn dochter en het dak boven mijn hoofd

Woningstichting Nijkerk, Magazine Dichtbij - december 2020

Hans Boshart neemt enthousiast de telefoon op. Helaas zijn we door corona genoodzaakt om te videobellen. Dus geen interview thuis op de bank bij Hans. Wel is zijn dochter Sylvia erbij. En dat is niet voor niets. Dankzij haar hulp heeft Hans na bijna 2 jaar dakloos te zijn geweest weer een dak boven zijn hoofd.

Nieuw huis, nieuwe start
Hans woont sinds augustus in zijn woning aan de Eikenlaan in Nijkerk. Nog maar net, maar hij heeft hier zijn draai al aardig gevonden. Ondanks dat hij er nog maar kort woont is het huis al gezellig ingericht en ziet het er netjes uit. Hans: ‘Voordat ik naar Nijkerk verhuisde zag niet alleen mijn huis, maar ook mijn leven er heel anders uit.’

Daklozenopvang
Hans vertelt openhartig hoe hij in 2018 terecht is gekomen bij de daklozenopvang in Amersfoort. Daar gaat aan vooraf dat hij de controle over zijn leven helemaal kwijt was. Hij verwaarloosde zichzelf en zijn woning. Ging een half jaar niet naar zijn werk, betaalde geen huur en geen rekeningen. Ook slikte hij geen medicijnen meer, dus zijn gezondheid ging ook snel achteruit. Hans had nog nauwelijks contact met de buitenwereld. Niemand, zelfs niet zijn eigen familie, wist hoe erg zijn situatie was.

Telefoontje van de politie
De situatie was zo verslechterd dat uiteindelijk de politie en de woningcorporatie zijn dochter belden. Hans werd op straat gezet. Zijn dochter Sylvia had totaal geen weet van de situatie. Haar vader leefde altijd al op zichzelf. Dus als ze niets hoorde, ging ze ervanuit dat het goed met hem ging.

De wereld op zijn kop
Vanaf dat moment stond de wereld van Sylvia op zijn kop. Direct is ze naar haar vader toegereden en heeft hem afgezet bij de daklozenopvang. Sylvia: ‘Op dat moment was er geen andere optie.’ Het doel voor Sylvia was direct helder. ‘Zorgen dat mijn vader zo snel mogelijk uit deze ellende komt!’

Ondergoed en sokken van zijn ex
Vanuit de opvang wordt alles uit handen genomen door instanties. Dat wilde Hans niet. Hij liet het liever aan zijn dochter over. Sylvia is gelijk in actie gekomen en heeft alle instanties gebeld en om hulp gevraagd. Een deel van de schulden is afgelost door opgebouwde pensioenpotjes af te kopen. Sylvia heeft AOW aangevraagd en bemoeizorg ‘Altijd Iemand In De Buurt’ houdt vandaag de dag nog steeds een oogje in het zeil. Er was ook een klein lichtpuntje in de donkere periode van de daklozenopvang. Hans ging af en toe een weekend naar zijn ex, de moeder van Sylvia, om even uit de omgeving weg te zijn. Haar aandacht deed hem enorm goed. Zij kocht zelfs ondergoed en sokken voor hem, want hij had helemaal niets meer.

Trots op mijn dochter
Sylvia heeft er hard voor geknokt en met succes. Haar vader heeft nu geen schulden meer, heeft meer structuur én een dak boven zijn hoofd. Hans: ‘Ik ben ontzettend trots op mijn dochter, zonder haar had ik niet zo snel een nieuwe start kunnen maken.’ Sylvia voegt er aan toe dat de band met haar vader sterker is geworden en dat ze een cursus schuldhulpverlening is gaan volgen.

[Kader] Gebiedsteam of Altijd Iemand In De Buurt
Zit jezelf of iemand die je kent in een soortgelijke situatie? Wacht dan niet te lang en neem contact op met het gebiedsteam van de gemeente Nijkerk (14 033 / aanmeldingen@gtnijkerk.nl) of met Altijd Iemand In De Buurt (www.altijdiemandindebuurt.nl) . Zij kunnen meer voor je betekenen dan je in eerste instantie denkt.

UP